Krav på bättre skydd av vattnen runt Gotland

Världsnaturfonden och Svensk Redareförening framför gemensamma krav till regeringen på hur transporterna över Östersjöns vatten kan göras säkrare.

-Det handlar om allt från bättre kontroller i hamnarna av tonnage till enkelriktade rutter i områden med höga naturvärden, säger Håkan Friberg, vd för Sveriges redareförening.

I våras blev Östersjön officiellt klassat som ett särskilt känsligt havsområde av FN:s sjöfartsorgan (IMO), vilket ska öppna dörren för en bättre kontroll av sjöfarten i det grunda innanhavet. Regeringarna i Östersjöländerna - utom Ryssland som reserverade sig mot beslutet - ska snart sätta sig vid förhandlingsbordet och komma överens om vilka åtgärder som konkret ska vidtas för att skydda Östersjön från exempelvis störande trafik, osäkra oljefartyg och utsläpp av skadliga ämnen.

Förslag på att vissa områden som är viktiga för fågel, säl och fisk inte ska få trafikeras över huvud taget finns med på kravlista till regeringen, liksom en efterlysning av förbättrade rapporteringssystem där fartyg kan följas och bevakas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista