1 av 2
Här i Finnmark vill Slitevind satsa stort. Foto: Ole Magnus Rapp/Scanpix
2 av 2
Per Anders Croon. Foto: Karin Brindt/SR Gotland

Vindkraftbolag gör miljardinvestering

1:50 min

Det gotländska företaget Slitevind planerar en miljardinvestering på vindkraftspark i norska Finnmark, längst upp i norr. Dessutom planerar man investeringar på cirka 100 miljoner på Gotland i år.

Slitevind planerar för två vindkraftsparker i Finnmark. Dels en liten vindkraftspark där man räknar med att få koncession i höst, dels en mycket stor där det handlar om investeringar på 40-50 miljarder kronor.

- Där måste det bli fler intressenter så det troliga är att det bildas ett konsortium med flera olika bolag, säger Per-Anders Croon i Lummelunda som är en av delägarna och som sitter med i styrelsen för bolaget.

Även på Gotland satsar Slitevind i år, omkring 100 miljoner, och det är dels ett nytt vindkraftverk vid Smöjen och dels i förnyelsen på Näsudden.

Bolaget har - förutom ett norskt dotterbolag - även ett dotterbolag i Finland. Per-Anders Croon tror att Slitevind kommer att börsnoteras om några år:

- Efterfrågan på den här typen av energi ökar ju hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista