1 av 3
Herrviks VA Ulla o Gunnar vid brunn Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
2 av 3
Herrvik får VA om ett år Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
3 av 3
Herrvik grävd brunn Foto Lasse Ahnell/SR Gotland

Privat vatten och avlopp byggs till Herrvik

8:35 min

Efter sex års ideellt sockenarbete är nu tillstånd klara att börja bygga vatten och avloppsledningar till ett hundratal fastigheter i Herrviksområdet. Avsaltat dricksvatten, fiberkablar och till viss del el kommer att samordnas vid läggningen.

Mellan jnitto och hundra fastigheter i Herrvik och yttre området på Östergarnslandet kan inom ett år ha både gemensamt vatten och avlopp. Detta efter att tillstånd, avtal och miljöprövningar nu är klara och anbud kan nu börja tas in på grävning i den bergiga marken.

Ordförande i föreningen Grogarn och Herrviksområdets reningsanläggningar, Gunnar Bendelin sägera att det har varit oerhört mycket arbete under de sex år som det ideellt sockenarbetet har tagit.

Gotlands kommun drog sig tidigt ur eftersom man inte hade råd att investera men den dåliga vattenkvaliten och stopp för all utbyggnad gjorde att sockenborna tog saken i egna händer. Ulla Lindblom som bor i Herrvik säger att det finns många förorenande brunnar i området som måste ersättas av ett modernt reningsverk, vilket sockenborna nu skall bygga.

150 000 per fastighet för grävning till tomgräns är den summa man räknar på men allt bygger på frivilltghet och man kan inte som kommunen tvångsansluta någon till VA nätet. Intresset är dock mycket stort enligt Ulla Lindblom, som också är sekreterare i den ekonomiska VA-föreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista