Sävegymnasiet

Utdömt F-hus drog igång höstterminen

6:12 min

Det hårt kritiserade F-huset vid Sävegymnasiet i Visby har dragit igång höstterminen, trots att politikerna bestämt att huset ska rivas. Men när det ska ske är fortfarande oklart.

Buller, dålig luft, dålig ventilation, tunn isolering och eftersatt underhåll. Så lyder betyget för F-huset på Säveområdet som byggdes 1971 och varit kraftigt kritiserat av elever, lärare och Arbetsmiljöverk i många år.

Fastigheten är så dålig att regionen beslutat att det ska rivas, men inget datum är satt. Men nu när skolan dragit igång är huset fyllt av elever igen, trots att lokalerna inte lever upp till arbetsmiljökraven.

Region Gotland är ansvarig för att miljön förbättras för elever och lärare. Och Arbetsmiljöverket varnade regionen i sommras, om ingenting görs före 2013 så kommer regionen att krävas på vite på 3 miljoner kronor.

Men det är inte första gången som Arbetsmiljöverket trycker på regionen. För två år sedan kom också krav på åtgärder mot buller och dålig luft, och ett föreläggande på 800 000 kronor.

Enligt Arbetsmiljöverkets Mergareta Werkelin är husets klassrum dimensionerade för 12-15 elever, något som är omöjligt att uppfylla, enligt skolans försörjningsansvarige Mats Lagerqvist.