Insektsgift i Lummelunda kan ha förgiftat personal

Ägaren till minkfarmen i Lummelunda har anmälts för misstanke om miljöbrott. Det är miljö- och hälsoskyddskontoret som gjort anmälan eftersom ägaren utan tillstånd sprutat insektsgift i Lummelundsbruks lokaler.

Boende och affärsidkare i minkfarmens närhet har i många år klagat på att den stora mängden flugor som gjort det nästan omöjligt att vistas utomhus. Minkfarmägaren själv har hela tiden hävdat att flugorna inte kommer från farmen, men nu i augusti lovade han, trots allt, att bekämpa flugorna kring Lummelundsbruk. Problemet var att minkfarmsägaren inte meddelade vare sig fastighetsägarna eller miljö-och hälsoskyddskontoret att han skulle spruta insektsgift. Giftet sprutades, enligt honom själv, bara på väggarna utanför lokalerna. Men enligt miljö- och hälsoskyddskontoret som inspekterade området luktade det starkt av giftet även inomhus. En person som arbetat i lokalerna har visat symptom på förgiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista