Ännu ingen ny njurspecialist på lasarettet

Visby lasarett har problem att lösa läkarsituationen på dialysavdelningen.

Efter att dialysläkaren Janusz Goch sagt upp sig i protest saknas det fortfarande en ordinarie läkare.

Kommunen fick bara en sökande till den lediga tjänsten och hon hoppade av i sista stund, eftersom hennes make inte fick arbete här. Därför står lasarettet nu utan dialysläkare.

Bristen på njurspecialister är stor i hela landet, och extra svårt blir det då att rekrytera till Gotland, säger verksamhetschef Thomas Kunze.

Just nu är det 67-årige, pensionerade överläkaren Nils Stobeus som sköter verksamheten, men snart ska det skrivas ett avtal med Huddinge sjukhus som innebär att lasarettet hyr en läkare därifrån under hösten.

-Det blir självklart en försämring när det gäller kontinuiteten för patienterna, säger Kunze, däremot menar han att kompetensen kommer att vara fortsatt hög på de läkare som hyrs in.

Samtidigt startar en ombyggnad och modernisering av lasarettets dialysavdelning, vilket gör att Kunze har stora förhoppningar om att hitta en ordinarie läkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista