Avtal garanterar ex-politiker pension

8:25 min

Han hinner släktforska, hon satsar mer på familjeföretaget och han kan jobba ideellt för Röda Korset. Hör tre gotländska före detta heltidspolitiker som tar ut tusentals kronor varje månad i visstidspension.

Det är stor skillnad på vad som väntar en ledande kommunpolitiker som efter några mandatperioder slutar att vara det på heltid, om man jämför med en vanlig anställd som blivit arbetslös.

Medan politikern kan få tiotusentals kronor i månaden fram till sin pension utan att behöva söka ett enda jobb, så är det arbetslinjen som gäller för andra.

51-åriga Katarina Liljegren från Dalhem har varit arbetslös sedan förra hösten. Men den ekonomiska press som hon känner i sitt jobbsökande, slipper flera av öns lokalpolitiker när de hoppar av eller förlorar sina heltidsuppdrag efter en valförlust.

Flera av dem har avtalsenlig rätt till visstidspension med upp emot 35 000 kronor i månaden tills de fyller 65.

I centerpolitikern Eva Nypelius fall betyder det i 18 år framöver. Efter valförlusten i fjol har hon i år börjat ta ut pension - hittills 228 000 kronor. Pengar som har gjort att hon kan ägna sig åt fritidspolitiken och familjens lantbruksföretag. Hon tycker inte att det strider mot arbetslinjen som alliansen Centern ingår i driver.

Förutom Eva Nypelius har i år också Hans Klintbom (C), Sonia Landin (S) och Björn Jansson (S) tagit ut visstidspension. Hittills i år handlar det om drygt 630 000 kronor.

Alla fyra har fortfarande deltidspolitiska uppdrag, men Björn Jansson, som själv valde att hoppa av som heltidspolitiker har också startat eget utbildningsföretag bland annat med kurser i släktforskning. Han tror att han skulle ha svårt att få ett annat jobb.

Men arbetslösa Katarina Liljegren tycker inte att det är rättvist att hon är pressad att fortsätta jobbjakten om hon inte ska bli av med sin ersättning, medan politikerna kan ta ut tiotusentals kronor i månaden år efter år utan att behöva sätta sin fot på arbetsförmedlingen.