Dömd för mordförsök överklagar

Den man i 40-årsåldern som dömdes för försök till mord i åtta och ett halvt års fängelse överklagar domen till Svea Hovrätt. Han vill ha ett mildare straff, och att försök till mord ändras till misshandel.

Det hela utspelade sig en kväll i mitten av april då mannen i fyrtioårsåldern tog med sig den andra mannen hem. Efter ett tag blev mannen våldsam och slog gästen i huvudet med en stekpanna, sparkade honom och knivhögg honom med tretton hugg i stora delar av kroppen. Sedan slog han honom med en yxa och försökte kapa fingrarna med en såg och stack en gaffel i ögat på mannen. Efter det försökte han strypa mannen med ett rep runt halsen.

Mannen själv sa i tingsrätten att han hade känt sig hotad. Men eftersom den misshandlade mannen lyckades ringa till SOS-Alarm finns stora delar av händelsförloppet inspelat.

Mannen genomgick rättspsykiatrisk undersökning men ansågs inte lida av någon allvarlig psykisk störning och kunde därför dömas till fängelse av tingsrätten. Nu får alltså Svea hovrätt pröva domen på 8½ år.

Även åklagaren överklagar domen och vill ha ett längre fängelsestraff. Åklagaren tycker att brottet varit oerhört nära att fullbordas och eftersom det är ett återfall i brottslighet motiverar det ett längre fängelsestraff.