Kyrkan satsar på miljöanpassad energi

Nu ska kyrkan satsa på miljöanpassad energi. För uppvärmningen av dom 92 kyrkorna på Gotland och alla prästgårdar kostar stora pengar, och därför ska man nu satsa på förnybara energikällor.

Tor Broström är lektor i energiteknik på högskolan och han berättar att han och samfälligheten Gotlands kyrkor till att börja med ska satsa på tre kyrkor med prästgårdar och frösamlingshem - Klinte, Linde och en till.

Ett problem är att det idag inte finns den utrustning som är anpassad för kyrkobyggnader, och som kan ge en jämn grundvärme. Därför behöver man utveckla såna säger Tor Broström: Hela projektet energiomställning i kyrkor kostar tio miljoner kronor. För att finansiera det har Tor Broström och samfälligheten Gotlands kyrkor sökt bidrag från staten - men även om man inte får dom pengarna så ska omställningen genomföras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".