Oklart om risker med mobilmaster

Antalet telemaster på Gotland kommer att fördubblas de närmsta åren, när det så kallade 3G-nätet ska byggas ut. Men trots mycket forskning finns det inget bra underlag för om mobiltelemasterna är farliga eller inte.
För att klara den nya mobiltelefontekniken, den så kallade tredje generationen, bedömer operatörerna att det kommer att krävas ungefär 90 nya master runt om på Gotland. Men om operatörerna kan samsas kanske det till slut stannar vid 50-60 nya som ska vara färdiga nästa år. Fem svenska myndigheter som utrett frågan om hälsorisker och elektromagnetiska fält, rekommenderar en försiktighetsprincip i frågan. Det finns inga forskningsresultat som motiverar gränsvärden men det finns skäl till försiktighet, anser bland annat Boverket och Statens Strålskyddsinstitut. När det gäller nya elanläggningar och byggnader bör man redan vid planeringen sträva efter att utforma och placera dessa så att exponeringen begränsas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".