Visbyhelikopter störtade i skärgården

Norrlandsflygs sjöräddningshelikopter som var stationerad i Visby störtade sent på lördagkvällen under ett räddningsuppdrag i Gryts skärgård i Östergötland.

Samtliga fem personer ombord lyckades ta sig ur helikoptern och simma till en liten kobbe där de sedan räddades av en annan helikopter.

Det var vid 23-tiden på lördagskvällen som helikoptern störtade i närheten av ön Häradsskär i Gryts skärgård. Helikoptern sjönk och ligger nu på fyra meters djup.

Besättningen, fyra besättningsmän och en sjukvårdare, lyckades ta sig ur helikoptern och simma till en liten kobbe.

Vid 01-tiden på natten lokaliserades besättningen via nödsändren på besättningens flytvästar. Besättningen vinschades upp till en annan helikopter och fördes sedan nedkylda till Visby lasarett för vård.

Samtliga kunde lämna lasarettet under söndagsförmiddagen och träffar nu representanter för bland annat Norrlandsflyg.

Vad som orsakade olyckan är ännu oklart. Men helikoptern kommer att bärgas, troligen redan under måndagen, det säger Göran Rosvall som är jourhavande utredare vid Statens Haverikommission till TT.

Haverikommissionens utredning väntas ta lång tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista