Kulturnämnden sparar

Bibliotek på landet läggs ner

6:18 min

Biblioteken i Garda och Stenkyrka läggs ner, och även fritidsgården i Vibble hotas av nedläggning. Det föreslår nu kultur- och fritidsförvaltningen för att klara av nästa års sparbeting på en miljon kronor.

Om en vecka skall Kultur och Fritidsnämnden besluta vilka verksamheter man skall sluta bedriva, för nu räcker det inte längre med besparingar och samordningsvinster för att klara budget. Det säger Janica Sörestedt (S) som håller i ordförandeklubban när besluten skall tas. 1 miljon skall sparas på en budget av 124 miljoner.

Om politikerna går på förvaltningens linje återstår att se. Sörestedt betonar flera gånger att det är ett förvaltningsförslag och att man fick handlingarna nu en vecka före mötet.

Istället för fritidsgården i Vibble, kan det bli fritidsgården i Lärbro som får stryka på foten. Verksamheten drivs i dag av Röda korset, med visst stöd av kommunen. Ungdomarna i Lärbro har relativt nära till ungdomsgårdarna i Slite och Fårösund, anser förvaltningen.

Även Medeltidsveckan får en släng av besparingssleven. Medeltidsveckans förråd och verkstad på Visborgsområdet sägs upp och stiftelsen får själv ordna och finansiera en ersättningslokal.

Andra tänkbara besparingar är en försäljning av Korsbygården i Lärbro och en neddragning vid simhallarna.

Beslut om vilka besparingar som slutligen görs tas av kultur- och fritidsnämnden som har möte tisdag 25 oktober 2011.