Helikoptern i svårigheter förra året

Norrlandsflygs sjöräddningshelikopter, som störtade i Gryts skärdgård i helgen, var inblandad i en annan allvarlig incident förra året.


Det visar dokumet över händelsen som skickats till Luftfartsinspektionen.
Under en övning tvingades helikoptern överge ytbärgaren och utlösa ”Mayday”, alltså det internationella nödanropet.

Det var den 22 februari i fjol utanför Lauter på Fårö. Helikoptern övade med räddningsflotte, ytbärgare och en båt som tillhör Sjöbevakningen. Det var vid halv sju på kvällen, det var mörkt och dålig sikt.

I den så kallade störningsrapporten står att förhållandena var i svåraste laget och man beslöt att avbryta övningen. Den extra ytbärgaren skulle vinchas upp.

I rapporten står att piloten inte kunde manövrera helikoptern på rätt sätt. Piloten behövde snabbt göra en bakåtrörelse för att återfå kontakten med flotten.

Piloten beordrade att vajern till ytbärgare skulle kapas. På drygt 125 meter höjd utlöstes ”mayday mayday larmet” till flygtornet i Visby, eftersom besättningen inte visste vad som hade hänt med ytbärgaren efter det att de kapat vajern.

Efter att via sjöradio fått besked om att ytbärgaren var okey så avbröts Mayday-larmet, står det i rapporten.

Enligt rapporter till Radio Gotland fick ytbärgaren överges och senare plockas upp av sjöräddningsbåten.

Piloten Kim Gardberg säger att han inte har tid för en intervju och att han har haft fullt upp med att få hit en ersättningshelikopter till den som störtade.
Gardberg är i dag Norrlandsflygs baschef på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".