Snabbare skuldsanering

Det skall gå snabbare att få skuldsanering enligt ett nytt förslag från Konsumentverket och Riksskatteverket. På Gotland beviljades 100 personer skuldsanering förra året.
Skuldsanering innebär oftast en överenskommelse om att den skuldsatte ska betala av en del av skulden med en viss summa varje månad under några år, medan resten av skulden sedan skrivs av. Enligt konsumentvägledningen är bankskulder den vanligaste skulden, därefter kommer kontokortsskulder och skulder hos inkassobolag. 57 procent av dem som beviljades skuldsanering på Gotland förra året var kvinnor som hade en medelinkomst på 12 159 kronor. Riksskatteverket och Konsumentverket har nu lagt fram ett förslag om att korta handläggningstiden för den som begär skuldsanering. Bland annat skall betalningsperioden, då man betalar av en del av sin skuld börja gälla från den dagen beslutet tas om skuldsanering.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".