Folktandvården måste spara

Dyrare att gå till tandläkaren

Folktandvården på Gotland måste spara en miljon kronor. Det innebär att det nu kan bli dyrare att gå till tandläkaren. I dag ska politikerna i fullmäktige bland annat besluta om den höjningen.

 Hälso- och sjukvårdsnämnden vill höja tandvårdstaxan på Gotland så att den kommer upp i nivå, eller i närheten av de statliga referenspriserna för olika behandlingar. På så sätt räknar hälso- och sjukvården med att dra in ytterligare 900 000 kronor.

De största ändringarna gäller rotfyllningar och löständer. Priset ökar från några hundralappar upp till en tusenlapp mer för en hel protes.

Fullmäktige ska också besluta om att satsa fyra miljoner på att bygga om Donnerska huset där det ska bli turistbyrå men också service till företagare, nyinflyttade och de som funderar på att flytta till ön.

Det är regionen som beslutat verksamheterna ska drivas i huset. Samhällsbyggnadsförvaltningen konstaterar att årshyran som ligger på 1,4 miljoner är förhållandevis låg med tanke på läget. Om huset anpassas kommer hyras höjas till 1,7 miljoner per år för Donnerska kuset