Hård kritik mot Erik D Nilsson

Eric D Nilsson får kritik för det sätt han påverkat Rederi AB Gotland, efter det att han egentligen lämnat rederiet.

Det visar den granskning som gjorts efter det att aktieägarna krävt att få veta exakt vad pengarna i bolaget används till.

Eric D Nilsson lämnade egentligen Gotlandsbolaget 1989 och flyttade till Bryssel. Efter det utnämndes han till hedersordförande i bolaget utan någon egentlig makt. Men granskningen som nu är klar visar att Eric D har bestämt det mesta.

Det var på bolagsstämman förra året som några aktieägare krävde att få veta mer om vart deras pengar tog vägen, eftersom de tyckte att årsredovisningen var bristfällig.

Enligt aktiebolagslagen har aktieägarna rätt till insyn om hur styrelsearbetet styrs och var pengarna tar vägen.
Advokat Anne-Marie Pouteaux, som nu utfört granskningen, pekar på flera missförhållanden i Eric D Nilssons roll.

När Eric D lämnade bolaget bildade han företaget Gotland Marine som han själv har full kontroll över. Meningen var att han skulle utföra konsultuppdrag åt Gotlandsbolaget.

Från 1997 har Gotland marine fått 41 miljoner kr av Gotlandsbolaget, varav drygt 13 miljoner inte alls redovisats i årsredovisningen.

Men mest kritik får bolaget för den ställning som den gamle chefen har haft.
Eric D Nilsson har inte haft någon formell ställning i styrelsen, men har i praktiken påverkat styrelsens beslut genom att vara närvarande på mötena.

”Hans formella makt är noll, men hans reella makt är och har varit mycket stor”, skriver granskaren.
Och det bryter mot aktiebolagslagens tankar.

Aktieägarna ska veta vem som bestämmer i styrelsen och eftersom Eric D inte sitter i styrelsen på papperet står han utanför den kontrollen.

Anne-Marie Pouteux skriver att den verkställande direktören mer har fungerat som kontorschef och rapporterat till Eric D.

Om aktieägarna förlorat pengar på grund av de här förhållandena vill granskaren inte ta ställning till, men hon tycker att bolaget nu ska ge alla aktieägare full insyn i alla avtal som finns med bolag som ägs av Eric D Nilsson och hans familj och att det blir tydligt vem som tar besluten i styrelsen.

Den 7 oktober är det extra bolagsstämma i Gotlandsbolaget och då kommer rapporten att diskuteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".