Kommunalt husvagnsboende 2009 för hemlösa. Arkivfoto: Andreas Hedfors/SR Gotland.
Socialförvaltningen

Kraftig ökning av hemlösa

Svårt att hitta sysselsättning åt hemlösa
1:35 min

Antalet hemlösa på Gotland ökar markant, enligt socialtjänsten. En orsak är att boendekrisen på ön drabbar den här gruppen hårdast, säger Per-Johan Fernström.

Det finns få härbärgen på Gotland, och de hemlösa har blivit fler de senaste åren. För fem år sedan var de 54, nu har antalet enligt socialtjänsten ökat

Det är inte bara personer som har missbruksproblem som blir hemlösa. Det kan också vara personer med psykiska problem eller som hamnat i personlig konkurs som periodvis blir hemlösa.

Gotland har svårt att hitta en sysselsättning och bostad till hemlösa, säger socialnämndens ordförande Hanna Westerén (S).

Många hemlösa som vi varit i kontakt med upplever det som att Socialtjänsten struntar i dem efter att de skrivits ut från behandlingshem. Henrik Sundahl Otterström är mycket besviken på regionen.

--Det finns alltdi en grupp människor som inte vill komma vidare", säger Per-Johan Fernström på Socialtjänsten. "Vårt mål är att det ändå skall bli så bra som möjligt".

Reporter July Auguststierna Sveriges Radio Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".