1 av 2
Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
2 av 2

"Samarbete kan ge mer olika tidningar"

Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar kan bli både bättre och mer olika när redaktionerna samlokaliseras, tror tidningschefer. Personalen vill ännu inte kommentera förändringarna. 

Ett dygn efter att tidningsledningen informerat de båda gotländska tidningarnas redaktioner om samlokalisering tror nu GA chefer att tidningarna kan bli både bättre och mer olika.

Det är redaktionerna för Gotlands Tidningar, Gotlands Allehanda och nättidningen helagotland.se som har fått direktiv att de skall samlokaliseras. tidningsmaterialet skall samordnas, utbudet styras gemensamt och alla skall sitta i gemensamma lokaler.

Personalen informerades under torsdagen och idag fredag pågår åter informationsmöten i tidningshusen vid Broväg i Visby. Planerna från ägarbolaget Norrköpings Tidningar Media och Gotlands Media kom överraskande för hela personalen.

Båda tidningarna har ungefär lika många journalister och fotografer och av de gemensamma 40 tjänsterna skall 3 rationaliseras bort. På GT finns idag 20,7 tjänst redaktionell personal inkl två ledarskribenter. GA har 19,7 tjänster redaktionell personal inklusive en ledarskribent, totalt 40,4 tjänster.

Dessutom försvinner drygt fyra tjänster från företaget när taltidningsverksamheten upphör.

Redaktionschefen och ansvarig utgivare på Gotlands Allehanda, Ulrica Ingelmark har känt till utvecklingen något längre och säger att det finns förebilder i norra Sverige som redan har startat.

GAs nyhetschef Eva Buskas tycker att man har dubbeljobbat när två team med reporter och fotograf alla har åkt till samma fotbollsmatch eller presskonferens. Här finns det resurser att använda till bättre redaktionellt arbete, menar hon.

GAs politiske redaktör Mats Linder vill inte dela rum med de andra politiska redaktörerna men menar att det är framtidens media och nyhetskonsumenter som väljer om det skall vara två, en eller noll papperstidningar på Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".