Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Visby ringmur var ett naturligt skyddsvärn under krigsåren 1939-45. Foto: SVT Bild

Visbybors berättade historia blir bok

I mitten av 1990-talet intervjuades ett hundratal äldre visbybor om stora händelser som skett under deras liv. Nu ska deras berättelser, som bandades och hittills förvarats på Folklivsarkivet, bli en bok.

Vetenskapsrådet har beslutat att skjuta till pengar för projektet "Att berätta lokal historia". Projektet, som Högskolan på Gotland och professorn i etnologi Ulf Palmenfelt håller i, ska analysera förhållandet mellan minne och historia och hur händelser ur den lokala eller nationella historien gör avtryck i människors individuella liv. Man har påverkats av Kreugerkraschen, andra världskriget eller mordet på Olof Palme. När många personer berättar sina minnen om sådana avtryck sker en rörelse i den andra riktningen, där en mer eller mindre gemensam uppfattning om den lokala och nationella historien växer fram.

Utgångspunkten för projektet är medborgarnas subjektiva version av hur samhället ser ut och har sett ut ur deras synvinkel.

Under de senaste årtiondena har intresset för muntligt berättande ökat inom många vetenskaper. Historiker, sociologer, socialpsykologer och rättsvetare har börjat använda sig av muntliga källor. Inom alla dessa områden har det producerats ny och värdefull kunskap. Denna undersökning kombinerar några av de nya rönen med analysmetoder som har utvecklats inom den folkloristiska vetenskapen. Målet är att bidra med metoder och modeller för studier av samspelet mellan minnesberättelser och livshistorier som olika vetenskaper kan ha nytta av.

Intervjuerna med visbyborna, som alla var födda 1930 eller tidigare, spelades in sommaren/hösten 1995. Boken är tänkt att publiceras 2013.

spelades in sommaren/hösten 1995 -– -– nordiska museet samtida äldre f 1930 o tidigare -– fick pengar från Af, kommunen, skrevs rent, folklivsarkivet --– inte publicerat - pratat om public i konferens -– 2012-2013 färdigt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".