Kjell Norman tror att mycket beror på flytten från Visby innerstad. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Ordning och reda i länsstyrelsens arkiv

"Tar tid att ställa i ordning lokalerna"
1:56 min

Nu börjar länsstyrelsen på Gotland få ordning på sitt kritiserade arkiv, efter att Riksarkivet i våras riktade omfattande kritik mot att arkiv och arkivhandlingar inte hanterades på ett bra sätt och mot att arkivlokalerna inte uppfyllde kraven.

Nu är en hel del åtgärdat, och resten är på gång enligt länsstyrelsens utvecklingsstrateg Kjell Norman. Det är framför allt brister i rutiner som har rättats till. Det saknades bland annat rutiner för vem som fick hämta handlingar i arkivet.

Det var hösten 2010 som landsarkivet i Visby granskade länsstyrelsens arkiv. Det ingick i Riksarkivets kontroll av alla länsstyrelser i hela landet. Gotland blev sämst, med flest brister på flera olika områden.

När Landsarkivet inspekterade arkivet pågick det bland annat massage där - med levande ljus som brann. När Radio Gotland besökte arkivet sommaren 2010 berättade Siv Söderdahl som arbetar med arkivet att hon flera gånger flyttat julpynt från arkivet.

Kjell Norman som leder arbetet med att rätta till bristerna tror att en del av problemet är flytten från Visby innerstad - att allt hamnade inte på rätt plats då, och i efterhand har de inte haft tid att rätta till det.

Det stora som återstår är att flytta arkivhandlingar till arkivlokaler där de ska vara. Men först när lokalerna blivit larmade och säkra för brand och vattenskador - och det ska vara klart i mars, men det blir inte billigt. Någonstand mellan 200 000 och 300 000 kronor räknar Kjell Norman att det kommer att kosta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".