Från hemlöshet till eget hem

''Man kan inte bara klanka ner''
8:17 min

Eva som tidigare har varit hemlös håller inte med om den kritik som riktats mot Region Gotland från andra hemlösa. -Man kan inte få allt servetat på silverfat, säger hon.

Som Radio Gotland rapporterat så ökar antalet hemlösa på Gotland. Hemlösa som vi pratat med har riktat kritik mot Region Gotland då de anser att regionen inte ger personer med missbruksproblem tillräckligt stöd. Men Eva, som egentligen heter något annat har en annan bild av myndigheternas arbete.

Eva misshandlades svårt av sin före detta sambo i Stockholm och hamnade i ett alkoholmissbruk. Efter fyra år lyckades hon ta sig hem till Gotland där hon levde som hemlös under flera år.

Men för drygt ett halvår sedan tog Evas liv en vändning. Hon kämpade sig ur sitt missbruk och fick med hjälp av Region Gotland sin egen lägenhet:
--Man får inte allt serverat på ett silverfat och man kan inte klanka ner på myndigheterna, säger Eva. Hon anser att hemlösa måste kämpa lite själv om man verkligen vill komma någonstans och inte bara slå ner på myndigheterna:
--Man måste arbeta med myndigheterna istället för emot, säger hon.

Eva trivs idag med sitt liv och har fått en fast punkt i livet genom sin bostad. Lägenheten har hon inrett med massor av små röda lampor, blommor och kronprinsessan hänger på väggen:
--Vill man så går det, säger Eva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".