1 av 3
Storugns. Arkivfoto: Lasse Ahnell/SR Gotland
2 av 3
Nordkalk i Luleå. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
3 av 3

Vaksamhet vid Storugns efter olycka

kalkolycka Ola Thuresson vd
4:20 min

Liknande ugnar för kalkbränning som finns i Luleå, där sju personer skadades i går, används också vid Nordkalks systerbolag KPAB:s anläggning i Storugns på Gotland, enligt verksamhetschefen Ola Thuresson.

Sent i går kväll skadades sju personer vid en explosion i en av företaget Nordkalks ugnar i Luleå på SSAB:s område.

Två av dem fick livshotande brännskador på ögon, luftvägar och hud, men exakt vad som orsakade olyckan är ännu oklart.

Eftersom explosionen kan ha haft samband med pågående underhåll av ugnarna, så avvaktade KPAB under förmiddagen med den typen av underhållsarbete. Men under eftermiddagen fortsatte verksamheten som vanligt.

Ola Thuresson är vd för Kalkproduktion AB och berättar att olyckan troligtvis beror på rengöring i toppen av ugnen i Luleå med vatten, vilket kan vara farligt. Om vatten av misstag kommer in i den varma ugnen sker släckning av kalken varvid våldsam värmeökning och utvidgning av kalken kan ske. Det är ingen explosion men kan ge utkast ur ugnen. Någon liknande rengöring i toppen av ugnen på Gotland är inte aktuell då den är lite annorlunda konstruerad enligt Thuresson.

För de 17 anställda i Storungs råder ingen förhöjd risk men man är ändå mer vaksamma och följer utredningen av olyckan i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".