1 av 3
den 2 november 2011 fick de gotländska ambulanserna Rakel som kommunikationssystem.Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
2 av 3
Ambulans. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
3 av 3

Hej Medhelp - adjö SOS

Nu sköter Medhelp hur ambulanserna kör
0:54 min

Nu har utkallandet av ambulans på Gotland tagits över av företaget Medhelp i Uppsala. Samtidigt infördes kommunikationssystemet Rakel i de gotländska ambulanserna.

Efter en veckas fördröjning så tog tidigt på onsdagsmorgonen Sjukvårdens larmcentral och företaget Medhelp i Uppsala över bland annat utkallandet av ambulans via telefon 112. Samtidigt infördes ett nytt kommunikationssystem för ambulanserna, vilket var ett villkor när upphandlingen med flera landsting gjordes.

Kommunikationssystemet heter Rakel och är ett system som alla myndigheter i hela landet ska ha för att kunna prata med varandra. På Gotland har redan polisen, kustbevakningen och delar av försvaret systemet i drift. På förmiddagen gjordes de sista justeringarna i Gotlands fem ambulanser.

Ambulanssjuksköterskan Martina Olofsson har redan varit ute på larm med de nya systemen som verkar fungera. Cilla Gustafsson, områdeschef för Falck ambulans på Gotland och Regionens beredskapschef Christer Stoltz konstaterar att systemet Rakel är bra system som man nu försöker lära sig fullt ut. "Det är som en ny mobiltelefon, man måste bli vän med alla knappar och funktioner" säger Cilla Gustafsson.

Ambulansföraren Leifi Jacobsson är övertygad att bytet till Medhelp kommer att göra deras arbete lättare och säkrare. Enligt honom har ofta både telefonnummer och personnummer till den skadade personen saknats från SOS alarm, varvid man inte ens vetat om det är rätt person man hämtar. Nu kan man från ambulansen ringa och kanske få någon att möta upp när man kommer fram.

Fördelen med Medhelp är också att det nu alltid finns en sjuksköterska vid nödsamtalet som gör prioriteringar och förhoppningsvis skall det finnas en ambulans till varje högprioriterad olycka.

Kostnaden för Rakelsystemet är en investering på cirka en och en halv miljon kronor för både ambulans och räddningstjänst under två år. Driftskostnaderna kommer däremot att bli högre än nuvarande 300 000 kronor. Kostnaden för varje enhet är 10 000 per år enligt Christer Stoltz. Men det finn i upphandlingen ett takpris så Regionens årliga driftkostnad för Rakelsystemet blir cirka en miljon kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".