1 av 2
Claes Berglund. Foto: July Auguststierna / SR Gotland
2 av 2

Fåglarna har ätit upp maten för hans djur

Lantbrukare: ”Skadorna var omfattande”
4:18 min

Gässen förstör grödor för stora summor varje år vilket drabbar gotländska lantbrukare. Claes Berglund i Rute, har tidigare inte haft några större problem men i år har han begärt nästan 100 000 kronor i ersättning för skördeförluster.

Varje år förstör flyttfåglarna markägarnas åkrar på Gotland. Men skadegörelsen i år är den värsta hittills, säger Thomas Johansson, handläggare på länsstyrelsen.

Gotland ligger optimalt vid flyttfåglarnas färdväg mot norr och söder och de äter gärna av det färska, spröda fina gräset som det finns mycket näring i.

I år har 40 lantbrukare sökt pengar för skördeförlust, vilket är några fler än i fjol. Och lantbrukarnas anspråk till länsstyrelsen har aldrig tidigare varit så höga som i år, så det är oklart om pengarna räcker.

- Lantbrukarna har sökt anspråk som pendlar mellan några tusen till en lantbrukare som sökt 100 000 kronor i ersättning, säger Thomas Johansson, handläggare på länsstyrelsen.

Han hoppas att alla som sökt ersättning ska få pengar efter den värdering och besiktning som gjorts.

Reporter July Auguststierna Sveriges Radio Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".