Polishuset på Norra Hansegatan i Visby. Arkivfoto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio
GOTLAND

Poliser förgiftade av läckande bilbatteri

Under fredagskvällen fick fyra poliser uppsöka sjukvård sedan de blivit kontaminerade av ett bilbatteri som började läcka svavel- och vätgas i polishusets garage i Visby.

Läckaget uppstod vid 20.30-tiden under fredagskvällen. Poliserna fick sveda i ögon, slemhinnor och luftvägar och blev sjukskrivna med omedelbar verkan i ett par dagar.

Men händelsen fick ingen störning på polisverksamheten under kvällen, enligt Mikael Lindquist, vakthavande befäl vid Gotlandspolisens länskommunikationscentral.

– Vi behövde inte i egentlig mening prioritera bort något, utan den resurs som fanns kvar fick ta hand om det. Men hade det hänt senare under kvällen hade det varit en annan sak, säger han.

Sannolikt uppstod läckaget från bilbatteriet i samband med att batteriet laddades.

– Men flera poliser har känt en äggliknande lukt redan tidigare i veckan, som förmodligen var svavel, så sannolikt har det varit någon kortslutning i batteriet sedan tidigare, säger Mikael Lindquist.

Nu har man täckt upp polisresurserna för de poliser som måsta vara sjukskrivna i ett par dagar efter att ha blivit kontaminerade.

– Det viktigaste är att det inte blev någon större skada, det hade kunnat gå riktigt illa, säger Mikael Lindquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".