Bild ur polisens förundersökning av miljöbrott i Fole. Foto: Polisen

Miljöskandal kostar Ryftes miljoner

Giftskandalen i Fole har blivit en miljonförlust för grönsaksföretaget Ryftes. Från en vinst på över 7 miljoner kronor för 2007 så slutade 2010 med förlust på 5 miljoner.

Ryftes omsättning har minskat kraftigt - efter en stadig uppgång under 2000-talet till som mest 114 miljoner kronor under 2008 så sjönk den till bara 86 miljoner för 2010. Och redan 2009 när giftskandalen avslöjades började nedgången.

Ryftes vice vd Karin Andersson säger till lantbrukstidningen ATL att förutom minskad vinst och omsättning så har företaget lagt ut omkring 4 miljoner på sånt som provtagning, sanering och advokater.

Giftskandalen rullades upp efter en anmälan om att anställda vid Ryftes sköljt besprutningsutrustning i en grusgrop. Polisutredningen som följde visade att de också använt förbjudna bekämpningsmedel.

Enligt åklagaren har personalen beordrats att göra det - men företagets vd Ynge Andersson nekar till anklagelserna och hävdar att de anställda bara säger så för att hämnas eftersom de blivit uppsagda.

Ryftes har nu åtalats för grovt miljöbrott med krav på miljonböter och näringsförbud för vd:n. I januari 2012 börjar rättegången om giftskandalen i Fole.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".