1 av 2
Foto: Gunnar Britse
2 av 2
FRA:s radarstation och Norsta Aurar. Flygfoto: Gunnar Britse

GGN tar inte ansvar för mc-åkning på strand

Per-Jan Karlsson: "Inte GGN:s ansvar"
1:32 min

Ledningen för Gotland Grand National tycker att det räcker med det som står i deras programtidning om terrängkörningsreglerna, men välkomnar ändå en kontakt från länsstyrelsen, efter att stranden vid Norsta Aurar körts sönder.

När fotografen Gunnar Britse kom till Norsta Aurar i helgen mötte han många som var upprörda över förödelsen. Brott mot terrängkörningslagen sker oftast under tidpunkter på året då det är många besökare på Gotland, dels under sommartid då främst husbilar och bilar kör ut i naturreservaten. Men också nu på hösten, under endurotävlingen, då motorcyklister frestas att köra på stränderna. Förra året fick länsstyrelsen in en handfull samtal efter GGN.

Men problemet är att det är svårt att sätta fast dem som bryter mot terrängköringslagen, eftersom det krävs att den som kör tas på bar gärning eller fotograferas eller filmas. På länsstyrelsen får man då och då in tips på att någon kört i ett naturreservat, men Lena Pettersson berättar att det inte är någon mening att polisanmäla om det inte finns bevis mot en viss person. Men en gång kunde hon faktiskt få fast en man som sedan också blev åtalad och dömd.

- I somras tog vi en som körde på stranden i Ardre. Han fick böter. Så det känns riktigt bra.

När det gäller olaglig terrängkörning i samband med endurotävlingen så tror Lena Pettersson på att det skulle kunna bli bättre om det gick ut mer information till dem som kör endurotävlingen Gotland Grand National.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".