"Tortyr-rättegång" i hovrätten

I dag inleddes rättegången i Svea hovrätt mot den man som i våras misshandlade en man i en källarlägenhet i Visby under tortyrliknande former. Mannen dömdes i Gotlands tingsrätt till åtta och ett halvt års fängelse.

Såväl mannen som åklagaren har överklagat domen. Åklagaren vill ha ett längre fängelsestraff eftersom det är ett återfall i brottslighet och därför motiverar ett hårdare straff. Mannen, som är i 40-årsåldern, vill ha ett mildare straff.

Förhandlingarna pågår i totalt tre dagar och avslutas på torsdag.

Det hela utspelade sig en kväll i mitten av april då mannen i fyrtioårsåldern tog med sig den andra mannen hem. Efter ett tag blev mannen våldsam och slog gästen i huvudet med en stekpanna, sparkade honom och knivhögg honom med tretton hugg i stora delar av kroppen. Sedan slog han honom med en yxa och försökte kapa fingrarna med en såg och stack en gaffel i ögat på mannen. Efter det försökte han strypa mannen med ett rep runt halsen.

Mannen själv sa i tingsrätten att han hade känt sig hotad. Men eftersom den misshandlade mannen lyckades ringa till SOS-Alarm finns stora delar av händelsförloppet inspelat.

Mannen genomgick rättspsykiatrisk undersökning men ansågs inte lida av någon allvarlig psykisk störning och kunde därför dömas till fängelse av tingsrätten. Nu får alltså Svea hovrätt pröva domen på 8½ år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".