1 av 2
Outsorsingbeskedet kom överraskande för ITavdelningen. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
2 av 2
IT avdelningen: Urban Roos, Car Magnus Westemar, Tommy Marquart, SACO (bakom) och Marlen Lindström (Vision, fd SKTF) Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Oro bland tekniker när sextio jobb ska bort

Tror att outsorcing blir dyrare
6:34 min

Regionen kommer att göra sig av med sin IT-avdelning med ett 60-tal datatekniker och istället upphandla tjänsterna. Men teknikerna blev överraskade av beslutet och vill se en konsekvensutredning.

Inriktningsbeslutet fattades den 27 oktober därför att regionstyrelsen tror sig kunna spara pengar på en outsourcing.

För datateknikerna kom beslutet som en överraskning då man är mitt uppe i en egen effektivisering av verksamheten. Kravet nu är att i en konsekvensanalys se vad som händer om hela regionens It-verksamhet skall läggas ut. Många tror att en outsorcing blir dyrare för regionen, att antalet arbetstillfällen på Gotland minskar och inte minst de personliga konsekvenserna för mer än 60 anställda.

Carl-Magnus Westemar är orolig. Hans kollega Urban Roos konstaterar att de inte  kan lämna eget anbud, Tommy Marquart (SACO) och Marlen Lindström (Vision, fd SKTF) vill se en ordentlig konsekvensanalys av outsorcingen som regionstyrelsen beslutat om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".