1 av 9
Nordstreams lyftkranar på Apotekskajen i Slite. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
2 av 9
Hamnen i Slite. Flygfoto: Gunnar Britse
3 av 9
Apotekskajen i Slite invigningsdagen 16 januari 2010. Foto: Gunnel Wallin/SR Gotland
4 av 9
Apotekskajen i Slite invigningsdagen 16 januari 2010. Foto: Gunnel Wallin/SR Gotland
5 av 9
Nord Streams gasledningsrör svetsas samman. Foto: Nord Stream
6 av 9
Nordstreams förråd i Vikhagen med rör som ska användas till gasledningen. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
7 av 9
Arbetet med att lägga Nordstream gasledningen från Ryssland till Tyskland i full gång på fartyget Castoro Sei. De 12 meter långa rören fraktas ut från uppsamlingsplatsen i Slite för att sammanfogas. Foto: Sören Andersson / SCANPIX
8 av 9
Nord Streams informationsbuss i Visby. Foto: SR Gotland
9 av 9
Informationskarta över Nord Streams gasledning. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
Nord Stream

Slite väntar på fler gasrör

Nu har vi större kapacitet
1:49 min

Idag invigs ett av de senaste årens mest kontroversiella projekt i Östersjön; Nord Streams gasledning från Ryssland till Tyskland. Men arbetet i Slite är inte över.

Ett flertal europeiska potentater deltar när kranarna öppnas i Nord Streams första gasledning. Men i Slite - därifrån mängder av rör skeppats ut, uppmärksammans dagen inte alls.

Hamnfogden Tomas Hogenfeldt tycker att Slite tack vare Nord Streams projekt fått en fin hamn i Slite. Enligt uppgifter har hamnen kostat runt 80 miljoner, pengar som till största delen betalats av Nord Stream.

Kritiken mot bygget har varit stort, bland annat har Gotlands länsstyrelse kritiserat projektet att det stoppar upp övergången till förnybar energi, samt risk för att den känsliga miljön i Östersjöns botten skulle skadas. Men nu är projektets första etapp klar för invigning. Den andra etappen har inletts och ska vara klar under 2012.

Just nu är de andra rören lagda från Finska viken ner till botten utanför Östergarn, och söderut når rören fram till Bornholm. I slutet av februari 2012 blir det återigen aktuellt att skeppa ut rören från Slite under ett par månader.

Hamnfogden i Slite Tomas Hogenfeldt ser med tillförsikt framtiden an.

- Nu har vi kapacitet att ta in mycket större fartyg. Vi har tagit några vindkraftverk. Kanske vi har tur att få en linje över till Baltikum. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".