Området kring avloppsdammarna i Havdhem och naturreservatet Västra märgelgraven. Bilden är tagen åt öster, Burgsviken ligger väster om Havdhem och ligger alltså åt andra hållet. Flygfoto: Gunnar Britse

Ny metod ska göra reningsverken bättre

Måste städa i vårt eget hus
1:39 min

Översynen av öns reningsverk drar ut på tiden. Men problemen med den dåliga reningen av avloppsvattnet i Havdhem är åtgärdade.

I våras kunde Radio Gotland rapportera om flera kommunala reningsverk som inte fungerade, bland annat det i Havdhem. Det var vattenrådet i Snoderån som larmade om extrema utsläpp av fosfor.

Det ledde till att miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutade om en översyn av alla öns reningsverk. Havdhems reningsverk har efter det fått en ny metod. Det berättar miljöpartisten Harriet Lihnell som är ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

- Man har satt in en reningsanläggning just för att hämta fosfor, så det höga fosforhalten är reducerat. Dammarna används fortfarande, men det går inte längre något vatten genom natureservatsområdet.

- Lika väl som man går ut till enskilda abbonenter och förelägger om enskilda avlopp, måste vi också städa i vårt eget hus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".