Tidningen anmäldes efter en artikel om den här bronsmasken. Foto: Gotlands länsstyrelse

JK tar inte upp förtalsanmälan

Det blir ingen förundersökning mot tidskriften Populär Arkeologi, som hade anmälts för förtal. Det har justitiekanslern (JK), som är ensam åklagare när det gäller tryckfrihetsbrott, bestämt.

Tidningen hade anmälts efter en artikel om den romerska ansiktsmask som hittats vid utgrävningarna i Hellvi, där tidningen enligt anmälan pekat ut både upphittaren och den som lämnat in masken, som plundrare. Anmälaren ansåg att artikeln var kränkande.

Men justitiekanslern motiverar avslaget med att ärendet inte omfattas av allmänt åtal. Istället är det upp till personen som kände sig utsatt för förtal att själv väcka enskilt åtal.

Justitiekanslern är ensam åklagare när det gäller tryckfrihetsbrott.

Brottet förtal får enligt 5 kap. 5 § första stycket brottsbalken inte åtalas av någon annan än målsäganden, dvs. den som har blivit utsatt för förtalet (enskilt åtal). Om målsäganden, med ett här inte aktuellt undantag, har angett brottet till åtal får dock detta åtalas av åklagare om åtal av särskilda skäl anses påkallat från allmän synpunkt (allmänt åtal). Av förarbetena till bestämmelsen framgår att allmänt åtal är avsett att förekomma endast i undantagstall. Oavsett om det i detta fall skulle föreligga ett fortalsbrott eller inte, finns inte sådana särskilda skäl som motiverar ett ingripande genom allmänt åtal. Förundersökning ska därför inte inledas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".