Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bluffannons på Blocket. Bilden är arrangerad/SR Gotland

Bostadsbluffare fick fängelse

En 35-årig man har dömts för grovt bedrägeri till fängelse i två år och skadestånd på 1 577 450 kronor plus ränta till de lurade. Bland annat hyrde han ut 28 bostäder på Gotland utan att ägarna visste om det.

Det är en 35-årig man från Göteborgstrakten som ägnat sig åt omfattande bedrägerier. På somrarna har han hyrt ut boende på Gotland över nätet och på vintern har han riktat in sig på Sälen och Åre.

Mannen erkände att han legat bakom annonserna, men att han agerat tillsammans med en annan person. Han har erkänt att han öppnat konton i andra personers namn, bland annat flera av sina anhöriga.

Han har också lurat folk på nätet genom påstå att han hade grävmaskiner och presentkort att sälja. I hela landet har omkring 200 personer lurats på totalt 1,7 miljoner kronor.

Trettiofemåringen sa under rättegången i Uddevalla tingsrätt att han var skyldig en bekant pengar för narkotika och att det var därför hans konto hade börjat användas för bedrägerier, samt att han hotades att fortsätta med bedrägerierna.

Tingsrätten skriver i domen att utredningen inte kan visa att 35-åringen varit mer delaktig i och haft ett större ansvar för bedrägerierna än vad han själv erkänt.

"Det kan således inte anses bevisat att han deltagit i planeringen av brottsligheten och att han haft ett avgörande ansvar för dess inriktning, genomförande och omfattning. Emellertid framgår det av hans egna uppgifter att han tillsammans och i samråd med annan i bedrägligt syfte satt in i vart fall ett tiotal annonser om grävmaskiner och några annonser om uthyrning av bostäder på Blocket." 

"Genom hans erkännande och egna uppgifter och de kontoutdrag som åklagaren lagt fram är det också bevisat att han agerat bank för brottsligheten genom att tillhandahålla egna och andras bankkonton för de penningtransaktioner som den bedrägliga annonseringen lett till och föra över inbetalda förskott till annan."

"NN:s medverkan genom den annonsering han erkänt och framför allt genom att tillhandahålla bankkonton och överföra eller betala ut influtna förskottsbetalningar har utgjort en viktig del i en omfattande och allvarlig brottslighet som drabbat många." -–  "Det förhållandet att det mycket väl kan vara så att han handlat under visst tvång ändrar inte den bedömningen."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".