Det är för de heltidsanställda kommunalråden som pensionsfrågan diskuteras - de i fullmäktige som enbart är fritidspolitiker omfattas inte av pensionsreglerna. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Svensson (S) vill se över politikers pensioner

"Inte rimligt"
1:45 min

Gotlands regionråd Åke Svensson (S) har inget emot att reglerna för politikernas pensioner ses över, när Sveriges Kommuner och Landsting i dag ska diskutera Sveriges Radios avslöjande tidigare i höst.

På Sveriges kommuner och landstings pågående kongress kommer ombuden från hela landet idag att diskutera kommunpolitikernas visstidspensioner.

Reglerna är för generösa och måste göras om, skriver två av ombuden och hänvisar till Sveriges Radios granskning av pensionerna som visar att 70 miljoner kronor betalats ut i år till tidigare heltidspolitiker.

Enligt dagens regler kan före detta politiker i vissa fall få full lön i femton år. Men till skillnad från när andra anställda blir arbetslösa, finns inga krav på politikerna att söka nya jobb för att få behålla ersättningen. Det är inte rimligt, tycker Åke Svensson.

Förutom Åke Svensson är även Eva Nypelius (C) kongressombud för Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".