Vad döljs under ytan? Foto: Jens Andersson/SR Gotland

Kulturmiljöer under ytan kan göras tillgängliga

Snorkelparker föreslås runt Gotland
1:26 min

Kulturmiljön i havet runt Gotland är viktiga att bevara. Den skulle kunna göras tillgänglig i så kallade snorkelparker, där besökare kan dyka och titta på gamla vrak utan avancerad dykutrustning.
Förslaget dök upp när sockenbor samlades på Fårö bygdegård för att prata om vilka kulturmiljöer som är värda att bevara.

Mötets bakgrund på Fårö var ett projekt som drivs av regionen och Gotlands museum, där alla gotlänningar ska få möjlighet att lyfta fram platser och berättelser som bör bevaras till eftervärlden. Så småningom ska det också bli ett nytt kulturmiljö-program för regionen. Allt ska också läggas ut på internet och bli sökbart.

Marinarkeologen Marie Jonsson tycker att man ska ta hänsyn till kulturmiljöer som finns under vatten. Hon tänker bland anant på gamla vrak och stenkistor runt Gotland.

Hon tycker att man bör försöka göra något så att fler kan ta del av kulturarvet, och göra som på en del andra håll i landet där fornlämningar under vattnet har skyltats, så att man kan paddla omkring och se dem från ytan, eller snorkla på grunt vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".