1 av 2
Mats Barre, vd för Hassela Gotland och Kerstin Siggelin som tagit över Hassela Vävars.. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland
2 av 2
Hasselas lägenheter i Solrosen. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland

Hassela gör sig av med verksamhet

I takt med att färre ungdomar skickas till Gotland tvingas Hassela att fundera på vilka fastigheter man sälja för att spara pengar. Senast har Klintegården och Snöbohms magasin i Klintehamn sålts.

Hassela Gotland ser över sitt fastighetsbestånd och har redan sålt flera av sina hus. Allt för att minska de fasta kostnaderna när kommunerna i landet väljer att skicka allt färre ungdomar till Hassela.

Senaste var det Klintegården och Snöbohms magasin i Klintehamn som såldes för tre miljoner kronor, och för att spara pengar driver de inte längre Hassela Vävars i egen regi, säger VD Mats Barre.

I ett år till kommer Hassela stå för hyran för Vävars-butiken i Klintehamn, men verksamheten drivs sedan i slutet av oktober av Kerstin Siggelin.

De senaste tre åren har antalet ungdomar som bor på något av Hasselas boenden på Gotland och är elever hos Hassela minskat med en tredjedel, från runt 90 till drygt 60 elever och det beror enligt Mats Barre på kommunernas prioriteringar.

I takt med att färre ungdomar skickas till Gotland tvingas alltså Hassela fortsätta fundera på vilka fastigheter man kan göra sig av med för att spara pengar. Enligt Mats Barre kommer man aldrig att göra sig av med kollektivets matsal i Klintehamn, men Hasselas egna lägenheter i Solrosen, mitt i samhället funderar man däremot på att sälja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".