BROTTSPLATS SKOLAN

Misshandlad elev: Jag fick inget stöd alls

"Mycket var fokuserat på MIG"
2:01 min

Under 2010 polisanmäldes 94 fall av brott vid Gotlands högstadieskolor. Men det är stora skillnader på vilka händelser rektorerna väljer att anmäla till polisen.

Vissa skolor anmäler precis allt - andra bara grövre brott som exempelvis misshandel. I ett av fallen blev en elev misshandlad av en annan elev. Eleven säger själv att de långa samtalen med rektor och skolpersonal på grund av händelsen som var jobbigast, och det kändes som att de anklagade eleven för händelsen. Själva misshandeln var inte det värsta, säger eleven.

- Det var inte så farligt, men lite jobbigt att det hände just i skolan.

Vad hände sedan efteråt - hur hanterade skolan det här?

- Då blev det långa samtal med rektorer och nån lärare (paus) ehm, pågick i några timmar, två-tre kanske.

Och hur kändes det?

- Eh, det var ganska jobbigt. Mycket fokuserat på MIG. 

Hur tycker du att man skulle ha hanterat det här från skolans sida då, så att det blivit så bra som möjligt för dig?

- Eh, utreda saken lagom länge och lägga vikt vid det de skulle anmäla, alltså misshandeln, och att (kort paus) i samråd med mig diskutera om anmälan. Och inte göra det om jag inte ville det.

En pågående konflikt utlöste händelsen i skolan. Misshandeln stoppades av andra elever och det var även lärare som såg vad som hände.

Den misshandlade eleven ville inte dra in polis och föräldrar - för att slippa ännu fler jobbiga samtal. Men skolan valde att anmäla. Föräldrarna är kritiska till att skolan inte kontaktade dem förrän misshandeln polisanmälts:

- Nej jag tycker att de definitivt borde ringa föräldrarna på en gång, framförallt när ens barn ligger på marken och inte vet vilka skador det fått.

- Jag tycker att föräldrar ska kontaktas omedelbart.

När föräldrarna fick veta blev det långa och jobbiga samtal hemma, precis som i skolan. Men efter samtalen och polisanmälan så känner den misshandlade elven inget stöd alls från sin skola:

- Jag fick inget stöd (paus) alls. Det var samtal men inget stöd till (kort paus) mig.


Under veckan fortsätter vi vår bevakning av skolan som brottsplats. Är det nånting du tycker att vi ska undersöka nu i veckan, någon vi ska prata med så hör av dig till Radio Gotland på telefon 0498-75 00 12 eller på epost: gotlandsnytt@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".