1 av 4
Bus eller godis? I kvarteret Fören blev det hög hyreshöjning. Foto Lasse Ahnell Sverigersadio Gotland
2 av 4
Mycket underhåll kräver ökande hyror. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
3 av 4
Detleff Gräser, boende i kvartert Fören Visby, Foto Lasse Ahnell Sverigeradio Gotland
4 av 4
Håkan Myhrbäck, vice ordf i Riksbyggens Visbyhus 17 Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Här höjs månadsavgiften med 8 procent

Boende: ”Åtta procent är mycket”
6:18 min

Det är inga glada miner på Gråbo när Riksbyggenförening dubblar bostadsnyttans hyreshöjningskrav. Åtta procent höjning ger ökning av månadsavgiften med 400-500 kronor i månaden.

Hyreshöjningskraven från Gotlandshem var förra året 4 procent, efter förhandlingar blev det 2,5 procents höjning. Även i år är kravet ungefär 4 procent men det finns andra lägenhetsinnehavare som får betala mer, mycket mer.

Eters reporter har träffat några boende som får mer än 500 kronor i ökade bostadskostnader. De bor i kvarteren Fören och Masten på Gråbo i Visby och äger sina lägenheter.

Håkan Myhrbäck är vice ordförande i bostadsrättsföreningen Visbyhus nr 17, Han konstaterar att förening som hare en omsättning på ungefär nio miljoner kronor skulle gå back över 700 000 om inte denna avgiftshöjning sätts in. Eter har pratat med Gertrud Franzen Bergström, Detleff Gräser och Malena Melin, alla boende i kvarteret Fören på Jungmansgatan. De tycker det blir dyrt och att höjningen kunde ha gjorts i flera steg. Samtidigt förstår de att underhållet måste göras och att det inte är bra att behöva ta mera lån.

Även om det knorras när grannarna träffas så säger de att de trivs bra i området och ändå inte tänker flytta därifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".