1 av 2
Anmälde allt. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland
2 av 2
Anmälde inget. Foto: SR Gotland
BROTTSPLATS: SKOLAN

Skolorna polisanmäler olika mycket

Nästan hundra anmälningar
1:35 min

Det är stor skillnad mellan antalet polisanmälningar på öns högstadieskolor, visar en genomgång som Radio Gotland har gjort. 

Klinteskolan som anmäler allting gjorde 24 polisanmälningar förra läsåret, fristående Orionskolan i Visby gjorde inte en enda anmälan.

Det är också skillnad på hur sånt som elever skriver i olika forum på internet hanteras. Södervärnsskolan i Visby har anmält två sådana fall - medan Solbergaskolan i Visby valde att reda ut ett fall av nätmobbing själva.

Polisen fick in 94 anmälningar om brott på öns högstadieskolor förra läsåret. En rundringning till högstadierektorerna visar att de gjort ungefär en tredjedel av anmälningarna. Resten gjorde elever och föräldrar, och de fallen handlar mest om stöld - mobiler, cyklar och jackor.

Enda friskolan som anmält brott är Guteskolan i Visby som anmälde två stölder, på andra friskolor finns anmälningar som skolorna inte gjort själva.

I topp ligger Klinteskolan som även anmäler stölder. Sen kommer Solberga med två egna anmälningar om misshandel och utöver det 18 stölder förra läsåret. Trea Södervärn med 17 anmälningar - tre är skolans egna med två fall av nätmobbning eller sms.

För Romaskolan har vi bara fått uppgifter från polisen - skolan har inte haft tid att svara.

Radio Gotlands granskning av skolan som brottsplats fortsätter hela veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".