Puma får Global Gotland-pris

Fritidsgården Puma i Visby har utsetts till årets Global Gotland-pristagare. Enligt motiveringen är fritidsgårdens strävan är att alla, förutsättningslöst, ska känna sig välkomna och ges en chans att må bra.

Enligt motiveringen "lyfter personalen tydligt fram "Regnbågsflaggan" och "Vi Gillar Olika-handen" så att de också utan ord kan göra sig hörda. De är måna om att varje ungdom ska känna sig sedd och uppskattad för just den han/hon är, utan att behöva känna krav på att prestera, duga eller att vara omtyckt.

Under alla sina år av verksamhet så har fritidsgården varit ett självklart och öppet alternativ för ungdomarna i samhället.

Parallellt med skolåret, håller gården öppet 40 veckor per år. De som arbetar på ungdomsgården är professionella fritidsledare med insikt i unga människors livsmönster. För vissa ungdomar är ungdomsgården viktigare än för andra. Utifrån sina erfarenheter och yrkeskunskaper försöker fritidsledarna möta deras behov och ge dem möjligheter att prova sina vuxenroller", heter det i motiveringen.

Det här är elfte gången som priset Global Gotland delas ut och årets pristagare har utsetts av en jury med landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård, Kerstin Blomberg och Ingmarie Hörling, Paulo Celis, Elin Turesson, Camilla Sahlin och Alekxander Cassis.

Priset delas ut i samband med kulturgalan på Roxy på fredag 25 november.

Tidigare pristagare

2010: El Grupo
2009: Kulturföreningen Roxy
2008: Lärarna på Svenska för invandrare-utbildningen
2007: Hassela
2006: Kerstin Blomberg, Rädda barnen
2005: Ingmari Hörling, lärare Södervärnsskolan
2004: Alékxandre Cassis
2003: Kappelshamns IK
2002: Ali Abadi
2001: Gunilla Koelega

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".