Skolinspektionen vill se förbättringar

Efterlyser meningsfull fritid på fritids

2:02 min

De gotländska fritidshemmen måste bli bättre på att ge barnen en meningsfull fritid och stöd i sin utveckling. Det påpekar Skolinspektionen efter att ha granskat alla fritidshem på ön. Trots att öns fritids har högst personaltäthet i landet.

Förskolläraren Kerstin Alvermark, som jobbar på Tjelvarskolans fritidshem i Visby, säger att grupperna nu blivit så stora att det finns saker man inte längre kan göra med barnen.

– En del aktiviteter har vi fått skippa, som längre utflykter. Det känns frustrerande, säger Kerstin Alvermark.

På pappret har Gotlands fritidshem högst personaltäthet i landet med 14 barn per vuxen jämfört med drygt 29 i Uppsala, där personaltätheten är lägst. Och på Gotland satsas också mest pengar per fritidsbarn jämfört med övriga län, men Tjelvarskolans rektor Ingemar Andersson, tycker inte att den bilden stämmer överens med hans verklighet, utan pekar på de stora skillnaderna mellan öns olika fritidshem.

– Tar vi Hogrän till exempel har de 20 barn på 2 personal, säger Ingemar Andersson.

Cecilia Thomasson, som är fritidspedagog på Tjelvarskolan, har märkt en stor skillnad på de tio år hon jobbat på skolan

– Det där kreativa och utmanande får man lägga åt sidan, säger Cecilia Thomasson.

Och Fanny och Miranda som går i tvåan på Tjelvarskolan brukar rita, måla och leka hund på fritids, men säger att de saknar vissa aktiviteter. Till exempel vill de gå till rutschkanan på stora kullen, men det får de inte. Och det är tråkigt tycker Fanny och Miranda.