Gynekolog varnar för cancer

Allt fler unga kvinnor på Gotland har cellförändringar på livmoderhalsen. Något som kan leda till livmoderhalscancer senare i livet.

Det uppger gynekologen Roland Alvarsson, som hittills i år har haft tio patienter under 20 år med cellförändringar på sin klinik i Visby.

Forskning visar att en infektion med vad som kallas humant papillomvirus ligger bakom de flesta fall av cellförändringar på livmoderhalsen, som ibland ger upphov till förstadier till cancer där.

Några av dessa papillomvirus orsakar vårtor av den typ som kallas kondylom. Genitala papillomvirus överförs sexuellt och infektionstillfället kan ligga mer än tio år tillbaka i tiden.
I de flesta fall tar det många år innan ett förstadium till livmoderhalscancer utvecklas till cancer.

Tack vare gynekologisk cellprovskontroll har dödligheten i sjukdomen minskat. Men mellan 150 och 200 tjejer och kvinnor dör varje år bara i Sverige av livmoderhalscancer, en cancerform som olikt andra drabbar särskilt unga, en del är under 25.

I Sverige kallas samtliga kvinnor från 23 års ålder till gynekologisk cellprovskontroll ungefär vart tredje år. Men Roland Alvarsson tycker att det är för sent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".