"Inte meningsfullt att sänka åldern för cellprovtagning"

Att ta cellprover i underlivet på kvinnor under 23 år är inte meningsfullt. Det säger Maria Sjödahl som är gynekolog på Visby lasarett, apropå att privatpraktiserande gynekologen Roland Alvarsson vill se att åldersgränsen för cellprovtagning sänks.

De gynekologiska provtagningarna görs för att upptäcka förstadium till livmodershalscancer. Av de som undersöks varje år har var 20e kvinna cellförändringar som sedan följs upp, men bara 2 kvinnor om året på Gotland behöver operas för livmodershalscancer. Ofta kan cellförändingarna läka själva. Trots detta är det viktigt att göra provtagningar så att alla kvinnor som ligger i riskzonen fångas in.

Beslutet att undersöka kvinnor från 23 års ålder är nationellt och satt just med tanke på riskgrupperna. Att då sänka åldersgränsen, skulle bara oroa, tror Maria Sjödahl på lasarettets kvinnoklinik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".