Få kvinnor går på gynekologisk cellprovtagning

Bara drygt hälften av de kvinnor som kallas till cellprovtagning dyker upp. Regelbunda provtagningar minskar risken för att cellförändringarna hinner utvecklas till livmodershalscancer, men trots det går alldeles för få och undersöker sig.

Att gå och ta cellprov i underlivet för att upptäcka förstadium till livmoderhalscancer är något som många kvinnor undviker eller skjuter upp. Förra året struntade över 1500 gotländskor i att komma till provtagningarna till lasarettets kvinnoklinik.

Visserligen är det bara var tjugonde kvinna som undersöks som har någon cellförändring och bara två om året av alla gotländska kvinnor opereras för livmodershalscancer. Men det är trots allt viktigt att alla som finns i riskzonen fångas upp så att cellförändringar inte utvecklas till cancer. Det påpekar Lotta Gyllensten, samordningsbarnmorska på Visby lasaretts kvinnoklinik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".