Många bönder tänker sluta

En tredjedel av mjölkbönderna på Gotland planerar att sluta de närmaste åren. Också bland köttproducenterna är det många som tänker sluta.

Det visar en undersökning som gjorts inom det så kallade nötköttsprojektet.

Nötköttsprojektet drivs av LRF i hela landet och här på Gotland är det ett samarbete mellan bland annat länsstyrelsen och Swedish Meats.

Syftet är att få fler djur till slakt, och att inga gotländska kalvar ska skickas till fastlandet, utan man ska hitta uppfödare här.

Bland nötköttsproducenterna är det två av tre som svarar ja på frågan om dom är kvar om fem år. Var tredje har alltså tänkt att sluta.

Och var tredje mjölkbonde tänker sluta inom fem år, många lägger av 2007 när EU:s djurbidrag ersätts av ett nytt system.

Det är inte enbart äldre som tänker sluta - enkäten visar att de som tänker sluta bland mjölkbönderna har i stort sett samma genomsnittsålder som de som tänker fortsätta.

Det är framför allt de större bönderna som vill fortsätta och som också planerar att bygga ut. Men för att inte den totala produktionen vid Arla och Swedish Meats ska minska, så krävs det att också de mellanstora satsar.

För att hjälpa till planerar man i nötköttsprojektet att ordna seminarier och rådgivning. Det krävs nog också att lantbrukarna lär sig samarbeta mer, påpekar Maude Hanéus i Hall som gjort undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".