Markägare i Näs kräver 60 miljoner i skadestånd

Enskilda markägare i Näs kräver 60 miljoner kronor i skadestånd för de vindkraftverk som Vindkompaniet vill bygga i havet utanför Näsudden.

Men vindkraftsbolaget erbjuder nu markägarna 1,7 miljoner i ersättning och det är pengar som stiftelsen Näs magasinskassa får för att satsa på bygdens utveckling.

Vindkraftsparken i havet utanför Näsudden har väckt många känslor genom åren och boende har överklagat i flera instanser. I somras sa regeringen ja när det gäller miljöprövningen. Nu ska Miljödomstolen besluta om detaljerna. Kvar är också bygglovsprocessen som ligger på länsrättens bord. Idag lutar det mesta åt att verken kommer att kunna byggas. För ger länsrätten bygglov måste det nämligen finnas särskilda skäl för att ärendet ska kunna drivas vidare.

Men trots att de boende som överklagat inte fått något gehör så har protesterna inte tystnat. Och för att visa sitt missnöje har ett 20-tal Näsbor krävt sammanlagt 60 miljoner kronor i enskilda skadestånd av Vindkompaniet för att husen i bygden förlorar i värde om vindkraftparken byggs ute i havet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".