Kulturpristagaren talade för öns bygdegårdar

4:18 min

När Eva Pettersson, Väskinde, tog emot Region Gotlands kulturpris passade hon på att slå ett slag för bygdegårdarna och dess ideella krafter.

- Att landsbygden utarmas är en sanning som verkligen inte får bli uppnådd. Den måste vi motarbeta. Landsbygden är så viktig för alla oss som bor på Gotland. Framför allt har vi nästan sjuttio samlingslokaler på Gotland som är fantastiska kulturinstitutioner, där man kan ha allt från politiska möten till kulturaktiviteter av olika slag.

- Så spara inte inte in på den verksamheten. Utan tvärtom. Satsa på de här hårt ideellt arbetande människorna. Sparka inte undan benen för dem. De behöver allt stöd och uppmuntran de kan få, så kommer de att orka att hålla på länge till.


Region Gotlands kulturpris är på 25 000 kronor och delas alltid ut i samband med fullmäktiges decembersammanträde. Kulturnämndens ordförande Janica Sörestedt (S) inledde dagens utdelning med att läsa motiveringen:

Årets kulturpristagare har i många olika sammanhang beskrivits som en folkrörelsesjäl. Och ser man på hennes uppdrag och åtaganden av de mest skiftande slag skulle man kunna gå ett steg längre och säga att hon personifierar folkrörelsesjälen.

Med ett stort engagemang inom amatörteatern och ett minst lika stort intresse för bygdegårdsrörelsen har hon lyckats kombinera dessa båda storheter och under många år arbetat för en utveckling av bygdegårdarnas kulturverksamhet.

Hennes engagemang är varken begränsad till en plats eller en grupp. Det är lokalt, regionalt och nationellt. Och det handlar om barn, ungdomar och vuxna som fått och får ta del av hennes kunskap, intresse, erfarenheter och visioner.


Eva Pettersson är född i Örebro 1952 och kom till Gotland 1980. Fem år senare 1986 var hon med och bildade WATS. Sedan dess har de gjort ett femtiotal olika uppsättningar, inklusive barn- och ungdomsuppsättningar. Hon är lärare i grunden, men i dag jobbar hon vid LRF som verksamhetsutvecklare och kommunikatör.

För några år sedan belönades Eva Pettersson med GT:s kulturpris. I våras fick Eva Pettersson Bygdegårdarnas riksförbunds guldplakett, för sitt stora engagemang i bygdegårdsrörelsen.

För WATS del planerar man att inför julen 2012 få sätta upp Charles Dickens A Christmas Carol.

Tidigare pristagare

2010: El Grupo
2009: Kulturföreningen Roxy
2008: Lärarna på Svenska för invandrare-utbildningen
2007: Hassela
2006: Kerstin Blomberg, Rädda barnen
2005: Ingmari Hörling, lärare Södervärnsskolan
2004: Alékxandre Cassis
2003: Kappelshamns IK
2002: Ali Abadi
2001: Gunilla Koelega

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista