Gotlänning dömd för antikvitetsstölder

Rättspsykitarisk vård blev domen för den 58-årige gotlänning som åtalats för att bland annat ha iscensatt ett inbrott i Regnaholms slott i Östergötland. 

Norrköpings tingsrätt dömer mannen för bland annat grov stöld, grovt bedrägeri, egenmäktigt förfarande och försök till bedrägeri. 

Det var i slutet av 1997 som mannen tog antika möbler värda omkring 800 000 kronor från Regnaholms slott i Östergötland.

Han tog också böcker till ett värde av omkring fyra miljoner kronor från samma slott, där hans hustru är delägare.
Det hela anmäldes sedan som inbrott till flera försäkringsbolag och 58-åringen fick ut över en miljon kronor i ersättning. Men försäkringsbolaget fattade misstankar mot mannen.

Under rättegången i Norrköpings tingsrätt i september, skyllde mannen allting på sin nyligen avlidne bror. Han uppgav att han känt sig hotad av brodern, vilket tingsrätten inte tror på.
Tvärt om anser rätten av 58-åringen handlat både förslaget och beräknande.

58-åringen var också åtalad för inbrott i flera kyrkor i Östergötland. Under rättegången sa han sig inte kunna  minnas inbrotten, utan uppgav att han vid den tidpunkten var inne i ett maniskt tillstånd.

För fem år sen dömdes mannen för grov stöld, efter att han bland annat stulit en värdefull bok från Säveskolan i Visby. Han dömdes då till ett års fängelse och avtjänade åtta månader innan han frigavs.

Redan i samband med den rättegången ifrågasattes mannens mentala hälsa och  han har därefter vårdats för psykisk sjukdom vid flera tillfällen.

Det är ett rättsutlåtande från 2001 som nu också ligger till grund för tingsrättens bedömning.

Den rättspsykiatriska undersökningen slår fast att mannens psykiska störning kan innebära risk för återfall i liknande brottslighet.

Därför döms mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Han ska också betala 62 000 kronor i skadestånd, varav huvuddelen är till ett försäkringsbolag.

När det gäller mannens hustru och den man som hjälpt till att förstöra en del av antikviteterna, ogillades åtalet av tingsrätten. 
Rätten anser att 58-åringen fört de båda bakom ljuset, eftersom  han bedyrat att godset var hans och att det inte varit frågan om stöldgods. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".