Fler får fiber till jul

7:06 min

Innan jul blir det fiber till de flesta i Gotlands tredje bredbandsområde. Det är Fardhem Linde Lojsta som också har utvidgats till Levide och Gerum. Några fastigheter i Hemse och Stånga blir också uppkopplade.

Med EU-bidrag på 1,1 miljon och ytterligare stöd får nu 270 fastigheter betala 17 000 för sitt bredband. Hela projektet kostar 8 miljoner kronor men då har eldsjälar och styrelse investerat 3000 frivilliga timmar i projektet.

Två av eldsjälarna är Tommy Andersson och Tommy Gardarfve som ikväll visar och utbildar de 30 områdesansvariga hur fibernätet fungerar i Fardhems bygdegård.

Projektet har fått 74% anslutning vilket räcker till finansiering. Om fler vill gå med så får det ske när alla blivit inkopplade någonstans fram i vår, säger Tommy Andersson men då får de betala sin egen grävning och svetsning av fiber, så kostnaderna blir högre.

Telias utrustning kommer nu att ge en uppkoppling på 110 Mbit/s men själva fibernätet i socknarna klarar 1 gigabit per sekund. Varje anslutning har en egen fiber med full kapacitet och påverkas inte av grannars användning.

Mer information om fiberutbyggnaden på Gotland finns på