Gotland når inte upp till studiemålet

Trots att det numera finns en högskola här så når Gotland inte upp till målet att hälften av de gotländska ungdomarna ska gå vidare till högre studier.


Riktigt hur man skall få gotländska ungdomar att fortsätta studera vet ännu inte projektledaren Katarina Arenvi. Projektet har precis startat och skall hålla på till sista december nästa år.

Projektet finns med i kommunens tillväxtprogram och finansieras av statliga regionala utvecklingspengar.
Tillväxtprogrammet är tänkt att skapa förutsättningar för en ökad tillväxt i det gotländska näringslivet de närmaste tre åren.

Det är ungdomar under 25 år som man vänder sig till och om det visar sig om några år att fler och fler gotländska ungdomar faktiskt går vidare till högre studier så vet man egentligen inte om det är den aktiva rekryteringen som bär frukt eller om attityden till studier bland gotländska ungdomar långsamt håller på att förändras.

Det nationella målet är att 50 procent skall påbörja studier innan 25 års ålder. Genomsnittet i landet ligger på 47,3procent, på Gotland är den siffran 43,7procent.

För några år sen låg Gotland sist på listan över antal ungdomar som studerade vidare när man jämförde med andra län, idag ligger vi trea från slutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".